30. 12. 2015.

DI KAPRIO - GLUMAC ZATVORENOG OSTRVA

Leonardo di Kaprio (ime je dobio po geniju da Vinčiju) glumi za svog prvog "Oskara" već 23 od svoje 41 godine života. Predodređen za glumca, rođen u Los Anđelesu, centru svetske filmske industrije, konačno je, čini se, ispunio kvotu za najprestižnije filmsko priznanje.
Po mišljenju mnogih, davno ga je zaslužio, ali Holivud ima svoja pravila - godine, zrelost, ali i režisere.
Mlađa Skorsezeova zamena za Roberta de Nira, dostojna slavnog prethodnika, opusu slavnog Italoamerikanca daje svoj pečat u filmovima koji su dosegli zvezde:od "Njujorških bandi" (2002), "Avijatičara" (2004), "Dvostruke igre" ("Oskar" za režiju 2007.), "Zatvorenog ostrva" (2010), "Vuka sa Vol strita" (2013) do aktuelnih "Povratnika" (2015) i "Đavola u Belom gradu", čije se prikazivanje najavljuje za 2016.
Kultni režiser i glumac dele posvećenost (Skorseze se sa bogoslovlja preorijentisao na filmsku režiju, di Kaprio nije lutao, oduvek je znao da će biti glumac), ali i nekonvencionalnost, koja se u strogo kontrolisanoj industriji teško prašta.
S aspekta kvaliteta, dvojac je oreol zaslužio pre najmanje pet godina. Onda kada su zajednički snimili film o zatvorenom ostrvu - psihijatrijskoj bolnici - iz koje nema bekstva. Šokantne poente, koja se na najiznenađujući način razotkriva u poslednjim kadrovima, zbacujući sve naše zablude o zaverama kojima se duže od dva sata film bavi, kao kosom seče u korenu svaku iluziju. Označen kao psihološki triler, ovaj film u sebi sjedinjuje najbolju artističku tradiciju, zahvaljujući u mnogome zajedničkoj vatri Skorsezea i di Kapria - prilika da jedinstven spoj bude ovenčan "Oskarom" nepovratno je propuštena. Tako to radi Američka filmska akademija. Slično Nobelovom komitetu...
(Da nadoknadi propušteno, "Oskara" će najverovatnije dodeliti Leonardu - ne nezasluženo - za "Povratnika", film spektakularan zbog ljudske izdržljivosti, sadržajno tanak i već viđen...) Ž. Ž.

Нема коментара:

Постави коментар