13. 2. 2017.

TOLSTOJ - GENIJE IZ JASNE POLJANE

Genije iz Jasne poljane... Šta još nije napisano o njemu? Rečeno je gotovo sve, a, ipak, u svakom novom susretu sa njegovim nenadmašnim delom otkrivamo neki novi, dotle nam nepoznati, deo njegovog bića.

Šta je to u poznatoj grofovskoj porodici prevaglo da se jedan od Tolstoja upiše u genije?
Generacije generala, diplomata, manje-više poznatih pisaca sazrele su u potomku, kojeg svet poštuje i pamti onako kako su to činili i njegovi savremenici, kao i mužici sa imanja. Tolstoj je u sebi sabrao sve ono za šta su generacije njegovih predaka živele.
Šta reći o Tolstojevom delu?

Tolstojeve priče samo na prvi pogled deluju realne, one su u samoj svojoj suštini nadrealne, u sferi dostupnoj izabranima. Pod njegovim perom i u njegovim tišinama one su dobile jednu literarnu magiju, kojoj je nemoguće odoleti. Za čitanje Tolstoja nasušna je izvesna doza intelektualizma i razumevanja čoveka, bez koje nema poniranja ne samo u suštinu njegovog velelepnog dela, nego i života u najopštijem smislu, čijim je dimenzijama bio do kraja svoga veka opsednut.
Slike čovekove prirode, pogledi na tok istorije, sukobe ideja i shvatanja, duboko poniranje u ljudsku dušu i sveobuhvatno njeno razumevanje, divljenje prirodi i diviljenje moći naizgled prostog i jednostavnog seljaka, obdarenog urođenom mudrošću i širinom (Platon Karatajev) ostavili su dubok i trajan utisak ne samo na jednu Virdžiniju Vulf ili Džemsa Džojsa, već i na svakog udubljenijeg čitaoca „Rata i mira“, „Ane Karenjine“ ili „Sevastopoljskih priča“.
Ako vam se kojim slučajem stranice njegovih dela otegnu, ako vam ponestane koncentracije ili se osećate prezasićeni grofovim „umovanjima“, posebno o istoijskom toku, sudbini, čoveku i njegovoj duši, pustite vreme da vas pripremi za povratak.


Shvatićete, možda, tek tada koliko ga je znoja, učenja, razmišljanja koštala svaka napisana reč, koliko je dragocena i koliko je svaka prava i na svom mestu u monolitu koji u istoriji istinske umetnosti čini njegovo neprocenjivo vredno delo.
Ž.Ž.

Нема коментара:

Постави коментар