15. 2. 2017.

RADIO PORUKA SAZVEŽĐA VOLAR

Radio poruka sazvežđa Volar kao još jedna priča u nizu...


Bilo je to davne 1929.godine, kada je „uhvaćen“ odjek zvuka, kao da se uporno odbija o neko telo u zemljinoj orbiti...

Norveški matematičar Karl Štremer i holandski inženjer Van der Pol eksperimentalno su, ispistujući kratke talase, slali signale između Ajndhovena i Osla. Obojica su primetila dva zvuka, drugi je kasnio do tridesetak sekundi. Libeći se ikakvog zaključka, svoja su otkrića ipak publikovali, ne bi li podstakli prirodnjake da uđu u trag fenomenu kašnjenja u prijemu radio signala. Do sličnog zaključka u nezavinsom eksperimentu izvedenom na drugom kraju sveta doći će i Gale i Talon. Objašnjenje nisu mogli da daju.

Zašto kasni radio-signal, kao i telegrafske poruke ili telefonski razgovori?
Nikola Tesla će 1930.godine pretpostaviti zbog objekta neke vanzemaljske civilizacije. Uvek ispred svoga vremena, ni tada nije bio shvaćen.
Ta pretpostavka ni posle 30 godina neće dati mira Ronaldu Brajsvelu, koji neće uspeti da je dokaže.

 
Ona će i dalje okupljati pobornike. Tesli i Brajsvelu pridružiće se škotski astronom Lunan. On će pokušati da dešifruje radio signale. Suočio se sa fenomenom zvanim Vreme. Baratao je podacima, u istom vremenu, starim već 13.000 godina, prema proračunima koje je dao. Sa zvezdom Arktur u sazvežđu Volar. Iz signala ekspedicije iz 1929. dešifrovao je poruku koja je, po njegovom mišljenju bila objava prisustva. „Naš dom je dvojna zvezda Epsilon iz sazvežđa Volar. Živimo na šestoj od sedam planeta. Naša planeta ima jedan satelit, četvrta planeta u našem sistemu ima tri satelita, a prva i treća po jedan. Naš brod se nalazi u orbiti oko vašeg satelita. Vreme opredeljuje položaj zvezde Epsilon…“
Poruka je, prema Lunanu, bila apel za pomoć koji emituje kibernetski uređaj na međuzvezdanom brodu. Ovu svoju tezu izneo je britanskim astronomima. Sa udaljene planete iz sazvežđa Epsilon stigao je udaljeni signal, tako što je sa nje lansiran svemirski brod koji traži novu zemlju. Kako je dvojna zvezda u fazi izumiranja, a njena pregrejanost čini nemogućim život vanzemaljaca, automatska letelica lansirana u svemir sa daleke planete traži novu na koju bi se doselili...


Ukoliko je priča o signalu iz 1929. godine mnogo bliža naučnoj fantastici, događaj iz 1977. godine to sigutno nije. Naime, tada je registrovan neobičan, tajanstven i neverovatno jak zvučni signal iz Kosmosa. U leto navedene godine Džeri Ehman, dobrovoljac organizacije SETI, zadužene za izučavanje Svemira, verovatno je postao prvi čovek koji je dobio bilo kakav odgovor iz Svemira – makar zvanično priznat. Džeri je osluškivao i skenirao sve moguće zvukove iz udaljenog Svemira dok se iznenada na grafikonu nije pojavio signal koji je mogao da pokaže  nešto na šta je toliko dugo čekao. Iznenadni signal je trajao 72 sekunde. Bio je glasan i stigao je iz sazvežđa Strelac, otprilike udaljen 120 svetlosnih godina od Zemlje.

Ehman je bio toliko iznenadjen da je na stranici napisao jednu jedinu a kratku reč: WOW (VAU)! Od tog trenutka, WOW signal je ušao u istoriju. Svi pokušaji da se nekako udje u trag nekom novom signalu sa lociranog mesta nisu dali rezultate. Tzv. WOW signal predstavlja prvi javni odgovor, makar nepoznatog značenja, na radio upit sa planete Zemlje. Ž. Ž.  Z. M..

Нема коментара:

Постави коментар