27. 11. 2015.

DRUGO SLIKARSKO ROĐENJE KRINKE BELIĆ

Bila je tužna, gotovo izgubljena beogradska noć, koju nisu uspevale da po novebarskoj kiši razvesele ni prve novogodišnje svetiljke.
Ne odolevajući izazovu, otvorih vrata galerije, koju ne mimolilazim, po navici.
Gleda me mračan, težak, umrljan portret lepe i namučene žene. Sledeći je utešniji. Galerija je prazna. Ko je ovo?
Vratim se na plakat.
KRINKA BELIĆ.
Da li ste čuli za Krinku Belić? Ja nisam. Do te večeri...


"Ponekad budućnost počinje prošlošću. Mada do toga dolazi kasno, ta prošlost se nameće širinom i dubinom umetničke snage.
Izbor slika Krinke Belić u Galeriji ULUS predstavlja pravu gozbu, na kojoj se Krinka otkriva u svojoj umetničkoj sveobuhvatnosti.
Tako počinje drugo slikarsko rođenje Krinke Belić.
Godine 1970. kritičar Žan Katlin zapaža da Krinka u svojim delima otkriva i objedinjuje svoje srpsko sa grčko - vizantijskim nasleđem.
Od tada u njenim slikama je stalno prisutno traganje za životom u potpunosti, kao jedinstvo lepote stvaranja i tegoba ljudske sudbine.
Kada umetnica oslikava mir mediteranske obale ili žensku patnju, sunce srbijanskog pejzaža, mrak grobnica srpskih žrtava, indijanske ratnike, oslanjajući se na sopstveno životno i umetničko iskustvo, stečeno boravkom u Brazilu, ili govori o životu i smrti, ona uvek ostaje ikrena i autentična.
Krinka Belić je živela i radila u Parizu od 1960. Borba za opstanak, tako česta kod umetnika, primorala ju je da sedi i crta portrete na Monmartru, pa ipak ona je svoje biće potpuno posvetila slikarstvu, dajući zauzvrat životu snagu svoje umetnosti.
Rođena je 1921. u Vrnjačkoj Banji. Prve slikarske korake napravila je u Školi za primenjenu umetnost u Beogradu, u klasi prof. Svetislava Lukića. Pravu
inspiraciju doživela je u ateljeima slikara koji su je poučavali - Zore Petrović, Mila Milunovića i Jovana Bijelića.
U posleratnim godinama udaje se za slikara Božu Ilića, sa kojim provodi 15 godina zajedničkog života.
Kritičari bi mogli da istražuju njenu kubističku fazu, da procenjuju odnos forme i boje, da zahtevaju harmoniju okoline i pokreta. Oni mogu, rečju, da donesu strogu kritičku analizu njenog dela. Ali, ono što ne mogu, to je da dovedu u pitanje autentičnost Krinkinih dela, koja prerastaju u pravu umetničku silu."
           Svojoj tetki Krinki izložbu posvećuje Nina Torbica-Glum


Ni najstroži kritičar ne bi imao šta da doda sudu Krinkine sestričine, modiskinje sa juga Francuske.
Upoznala sam Ninu Glum.
I sada, posle razgovora o tome ko je bila Krinka, kada je, kako i od čega satvorila svoje čarobne - kartonske, papirnate instalacije, za koje sam poverovala da su glinene ili zemljane! - dok smo zajedno, po fotografijama sa prethodnih izložbi rekonstruisale detalje - Krinka Belić putuje svetom u sestričinom prtljagu i osvaja trajno, zauvek.
Jedna njena slika "Avokada" se nalazi i u Narodnom muzeju.
Pobrala je Krinka Belić tokom svog života i mnoge nagrade, umetničke, ali ne i životne koje bi je oslobodile rada da bi mogla sigurno mnogo više da stvori.
Sva njena borba, duboko i specifično umetničko pronicanje u simboliku izraza ljudskih drama, ostavila je trajni trag upisan u njeno delo.
Ono je na momente mučno i teško, jer je lišeno svake iluzije. To je širom otvoren pogled u svet i suočavanje sa njim.
Krinka stvara u komadima, njeni su kolaži ekspreisonistički i puni simbola, pisani razumljivim jezikom umetnosti od koje se može okrenuti glava. Ona ne boravi u idili, duboko ukorenjena u sudbinu.
Krinkina ruka vođena nervom bogova oslikava punu dramatiku naizgled veselih prizora, iza čijih kulisa je mnogogeneracijsko stradanje.I kada su to maškare, iza maski kriju se ljudi sa svojimn neveselim svakodnevicama, to su one poznate oči tužnih klovnova i maskiranih veseljaka, u stvari izgubljenih u brigama.
Raspeća i sudbinska raskršća prate Krinku u njenom stvaralaštvu - od  vizantijskih instalacija Svetog trojstva, do žene sa zlatnom kacigom i mlade Gojkovice uzidane u beli Skadar.
Zato, upoznajte Krinku Belić dok Nina ponovo ne spakuje kofere 1.decembra.

                                  posvećeno Nini Torbici - Glum

                                                                                                                                                                             Ž. Ž.

Нема коментара:

Постави коментар