28. 11. 2015.

ŠTA PRIRODNO USPAVLJUJE MOZAK?



Šta je, u stvari, san?

Ne psihološki, ne čak ni medicinski, već bohemijski. Šta je ono što prirodno uspavljuje mozak ili ga odmara?


Dnevni cirkadijalni ritam podrazumeva budnost, umor, san, odmor.
Dva izuzetno značajna hormona imaju odlučujuću ulogu u zdravom snu, odnosno noćnom odmoru-možda praćenom snovima: melatonin i arginin vazotocin. Koliko je to tanana i suptilna igra našeg metabolizma, sinteze, svedoči upravo fenomen da se u toku 24 časa pri buđenju stvara serotonin koji nas u budnom stanju održava u dobrom (ili rđavom) raspoloženju, umanjuje bol i predstavlja zaštitni zid za „napade“ slobodnih radikala, toksina, kancerogenih materija iznutra i spolja, a da krajem dana on polako, kako dnevna svetlost prelazi u tamu, jenjava i transformiše se u melatonin, sledeći hormon, odnosno protein. Ako se proizvede u dovoljnoj količini, čudesni „noćni hormon“ dok nas uspavljuje popravlja i podmlađuje naš organizam, sanira štetu nastalu tokom dana od stresa, ataka slobodnih radikala iz određenih kancerogenih supstanci, herbicida, radijacije, holesterola, osteoporoze… normalizuje odbrambene moći.
Ali, ni tu stvari nisu tako jednostavne: najkvalitetniji san, fazu REM, dubokog sna omogućava novi, intenzivniji protein, proizvod još nedokučivije sinteze-agrinin vazotocin. Njegovo prisustvo obezbeđuje dubok, kvalitetan san i odmor organizma. Moguće je da je taj sintetički niz još složeniji-do vazotocina je današnja nauka stigla. 
Dok serotonin i melatonin luči epifiza, vazotocin je neuronski spoj sa hipofizom. Ovaj čudesni oligopeptid, kako je ustanovljeno dosadašnjim ispitivanjima ima uticaja na agresivnost i verovatno je da je u poptunosti uspavljuje i umiruje, omogućavajući na taj način REM fazu okrepljujućeg i dubokog sna.

Dok je za serotonin utvrđeno na koje se načine može podstaći organizam da ga, zahvaljujući aminokiselini triptofanu i dnevnoj svetlosti, dobija u izobilju promenjenim stilom života, korišćenjem ishrane bogate ovom materijom (najbogatiji izvor su pečene semenke bundeve, npr, ali su neophodne i omega tri masne kiseline, najbolje iz lanenog ulja, mlevenog lanenog semena ili orah), melatonin je nešto „komplikovanije“ proizvesti i održavati. Najbogatiji prirodni izvori melatonina u hrani su, recimo, ovas i kukurz, ali je za potpunu aktivaciju neophodan i unos kalcijuma (mleveno seme integralnog susama, npr) i vitamina B6 (začinska „aleva“ paprika), ali i odsustvo stresa, kofeina, alkohola i duvana, koji značajno kradu vreme za normalan san i neophodan noćni odmor.
Vazotocin najverovatnije nastaje ispunjenjem idealnih uslova sinteze iz melatonina, zato je dubok i okrepljujuć san redak, a umor posle nedovoljnog i nekvalitetnog spavanja česta nuspojava.
Naučnici se nadaju da bi izolovanjem jednog od hormona dubokog sna na prirodan i neškodljiv način u budućnosti mogli rešavati probleme sa nesanicom, zbog kojih doživljava sve veći procvat industrija lekova za smirenje i spavanje (spavati, da li i sanjati, pitanje je sad). Pored toga što izazivaju zavisnost, dužom upotrebom ispoljavaju i brojna neželjena dejstva, te su preporučljivije prirodne varijante: lavanda, matičnjak, valerijana, kantarion.
San o snu je moguć i na dohvat ruke. Kao i za sve, potrebna je ljubav-u ovom slučaju prema  sebi samom, prema životu koji nam je podaren kao najveće blago i svetinja. Primarniji od svakog materijalnog imetka: kuće, automobila, o kojima tako često brinemo mnogo više nego o sebi i bližnjima.
„Vrlo često sanjam kako letim.


Nevolja bude tako strašna, nekada rat, nekada vatra, nekad lomača, koplje upereno u samo srce-i ja najednom, baš kao Zvončica, aktiviram svoju čudesnu moć letenja. Kao da su mi kosti šuplje, osećam kako krstarim nebesima i umičem opasnosti.
Neki lekari tvrde da ovakvi snovi ukazuju na srčanu slabost.
Ja, međutim, znam da je san istinski let iz nepodnošljive stvarnosti u pravi život, sanjani život. Zato najviše volim kad letenjem umaknem plamenim jezičcima i probudim se spašena, srećna.
Sve snove koji me drže danima u sećanju, sanjam u boji. Odlično pamtim vode i zelenila, vatrenost plamenih jezičaka, nestvarne boje najlepših haljina…“
Ž. Ž.

Нема коментара:

Постави коментар