13. 11. 2015.

MLEKO NIJE SIMBOL ZDRAVLJA?

Mleko nije simbol zdravlja? Sve češće se čuje to pitanje ili, čak, tvrdnja. Naime, nekadašnji simbol zdravlja, pegava kravica na pašnjaku, ne samo da je retkost, već mleko koje daje, tvrdi nauka, nije više visokokvalitetna namirnica u životu modernog čoveka.


Ako već mora životinjsko, preporučljivo je da bude sirovo, a pre svih ovčje ili kozje.Raspršen je čak i san o toplom mleku s medom pred spavanje, koje, navodno, smiruje najmlađe.

Životinjsko mleko, uglavnom, poseduje preteranu količinu nesvarljivog kalcijuma, koji ljudski organizam ne samo da ne apsorbuje, već „otpušta“, te, umesto zabluda iz reklama o zdravim i jakim kostima i zubima, izaziva upravo suprotno-u starijih medicinski dokazano osteoporzu, na primer. Zbog visokog procenta fosfora i kozeina, tvrde naučnici, teško svarljivo mleko čak izaziva proces truljenja u crevima u kojima se taloži, dok kod osoba osetljivih na laktozu izaziva i teže oblike alergija.

U prilog tezi da je čovek prvenstveno biljojed idu i novija saznanja o daleko većoj korisnosti biljnih mleka, posebno bademovog, kokosovog, pirinčanog ili sojinog. Dostupna su i u domaćoj radinosti, postupak pripreme je lagan, iskoristljivost i korisnost po zdravlje ogromna i apsorpcija svih organizmu potrebnih materija besprekorna.Zahvaljujući visokom sadržaju nezasićenih biljnih masnoća, kalcijuma, magnezijuma, vitamina B 6, bademovo mleko je izuzetno preporučljivo za razvoj snažnog i jakog skeleta, snižava holesterol i posebno hrani mozak i podstiče koncentraciju. Zbog prisustva oksilata ne savetuje se za upotrebu osobama koje pate od problema sa bubrezima i žuči.
Ovu manjkavost u potpunosti može sanirati egzotičnije, kokosovo mleko, takođe jedna od idealnih zamena za kravlje. Zbog visokog sadržaja kalijuma, kalcijuma, mangana, gvožđa i posebno selenijuma, reguliše metabolizam održavajući u idealnom stanju tiroidne žlezde.
Idealno je za detoksikaciju organizma, čime značajno olakšava rad bubrežnih organa i jetre. Odličan je antioksidant i održava normalnu ph vrednost. Visokim sadržajem gvožđa, idealna je namirnica u borbi sa anemijom. Pomaže u prevenciji dijabetesa i povišenog krvnog pritiska, dok zahvaljujući prisutnosti srednjeg lanca prirodnih nezasićenih masnih kiselina, jača imunitet. Ima i snažno antimikrobno dejstvo.
I sastojci u bademovom i kososovom mleku utiču na vitalnost i redovni su „pomagači“ u preparatima za negu i lepotu.


Posebnu blagodet pruža sojino mleko: za razliku od kravljeg ima više proteina, a oskudeva u ugljenim hidratima. Ne sadrži ni holesterol ni mlečnu laktozu, te je lako svarljivo, a slično kravljem mleku, ima glicin koji usporava apsorpciju kalcijuma.
Međutim, sadržaj linolina i linolinske kiseline čini ga čuvarom krvnih sudova i srca.
Posebnu vrednost daje mu kompleks vitamina poznat pod nazivom sojin lecitin, među kojima je najvažniji holin, esencijalni vitamin B grupe, zahvaljujući kojem se reguliše rad enzima u probavi i naročito nervnih ćelija, u čijem sastavu učestvuje.
Nijacin i retki vitamin H čine ga lekovitim čak i u slučaju malignih oboljenja.
Odličan je čistač jetre, a koristi se i kao biljna zamena u hormonskoj terapiji.
Prednost upotrebe biljnih mleka( i iz drugih orašastih plodova i mahunarki sem navedenih) je što se mogu spravljati u svakoj kuhinji i koristiti u uvek svežem stanju. Pun biološki i zdravstveni efekat se, naravno, postiže upotrebom organski gajenih sirovina.
Probavljivost, lekovitost i dostupnost čine ih sve adekvatnijom zamenom za legendarnu kravicu. Ipak ostaje široka paleta mlečnih proizvoda neophodna u ishrani: kiselo mleko, kefir, kisela i slatka pavlaka, maslac i toliko vrsta neodoljivih sireva.
Ž. Ž.










Нема коментара:

Постави коментар