20. 4. 2017.

MASLAČAK - ČISTAČ ZIMSKIH OTROVA



Mali, izgledom razdragani cvet, nalik suncu, ili krupnijem rođaku suncokretu, poljski maslačak, cveta i diže svoju glavicu iz trave upravo u vreme kad je ljudskom organizmu najpotrebniji, dokazujući koliko je sve u prirodi savršeno podešeno.
Vrlo žilav i otporan, njegov list ne mrzne i ne vene čak ni zimi, pod snegom.
Međutim, nabuja snagom i hlorofilom, najviše posle zime, već u rano proleće.
Ne postoji u prirodi snažniji čistač nakupljenih zimskih otrova iz čovečjeg organizma kao što je ta mala korovska biljka, koje ima na svakom koraku u izobilju. U narodu se zove i radić.
Lekovit je od korena, stabljike, cveta do lista. Nauka tvrdi da je bogatiji neophodnim vitaminima od paradajza ili spanaća. Jedan je od najboljih prirodnih diuretika, pedantni je čistač jetre, podstiče stvaranje žuči, smanjuje holesterol, preporučuje se protiv alergija. Radič je bogatiji karotenom od šargarepe.

Stabljika cveta, iako jako gorkog ukusa, posebno je blagotvorna u snižavanju šećera i zato se preporučuje dijabetičarima. Sadrži mleko za koje se dugo verovalo da je otrovno, a izuzetno dobro deluje na metabolizam.Koristan je i cvet, pun polena. Osušen za čajeve koji se mogu piti i u zimskom periodu pročišćava i jača krv i želudac.
Od cvetova maslačka pravi se i med, odličan za kašalj, bronhitis i prehlade. Receptura je jednostavna, kao za čaj od zove. Dobijeni sirup se može piti kao sok ili lek za grudobolju.
U novije vreme maslačak postaje izuetno aktuelan kao alternativni lek za najteže bolesti, posebno osušen koren biljke. Još jedan dar iz Božje apoteke, koren maslačka čisti jetru, žuč, bubrege i limfu, izbacujući nakupljene toksine korz urin.
Izuzetno se prepoučuje dojiljama za čistije mleko, a pomaže kod mnogih ženskih oboljenja, ublažujući i simptome meopauze.

Što je najvažnije, maslačak raste svugde, vrlo je otporna biljka. Podrazumeva se da ga treba brati sa čistijih mesta; međutim, sve nečistoće se iz biljke mogu odstraniti dužim držanjem u čistoj vodi.
Umesto da nehotice zgazite malo sunce u travi, uberite ga i ponesite kući, za čaj, salatu ili sirup. Biljka se brzo razmnožava i ima je u neograničenim količinama, čak i ako je iščupate iz korena.
Ž. Ž.

Нема коментара:

Постави коментар