22. 5. 2016.

FB BAZE - DO SMRTI I POSLE

Izgleda da nam jedino preostje da se setimo svoje fb baze i zapitamo: da li  se, zaista, radi o putu do smrti i posle...


Nije taj fejsbuk, kako smo skloni da podlegnemo popularnim mišljenjima za i protiv, iskuljučivo štetan i beskoristan. Eto, dođosmo i u poziciju da kažemo koju u njegovu odbranu. Kad kažemo "fejsbuk" mislimo u stvari na dominirajuću "društvenu" mrežu, a na social network uopšte.

Setite se samo sa koliko ste dragih prijatelja, kojih ste se setili, a izgubili ste svaki kontakt s njima, stupili u vezu - magični fejsbuk vam ih je doneo na tacni!
Kako je taj čarobnjak (pred)osetio da vam upravo taj prijatelj treba? Jednostavno, dobra strana špijunaže. On je generisao vaše kretanje, škole, gradove, locirao vas i na sebi poznat način doveo vas ponovo u vezu sa bićem sa kojim niste ni sanjali ni imali pojma kako da razmenite pozdrave i ostalo. Utešite se. Dakle, nije sve toliko crno kao što izgleda na prvi pogled.
Da li ste razmišljali da ograničite svoje prisustvo na najpopularnijoj društvenoj mreži, isključujući radikalan potez da obrišete svoj nalog? Iako vas brisanje ne bi obrisalo iz fb baze - jednom dobrovoljno registrovani, brojite se do smrti, pa i posle - fejsbuk gaji crni humor i nastavlja da prati kontakte, veze, reakcije, sećanja, tuge i u onostranosti. Jer, to je, ipak, svemoćni fejsbuk. Znači, imate garanciju da ćete ostati u vezi i sa onoga sveta. Zar to nije prednost?



Međutim, kako doakati fejsbuku?
Jednom ste se uhvatili u kolo i iz njega vam nema izlaza, igrali ne igrali, igrate. Igrajte onda u cik-cak, ili šreh, kako se to starinski kaže. Pokušajte da se, kad već on koristi vas, te podatke koje mu svojevoljno pružate o svojim sklonostima, naklonostima i reakcijama - kao besplatnu anketu, koju bi, inače, morali da plate, a ovako je još i preprodaju zainteresovanima - i vi okoristite. Recite mu javno samo ono što želite da poručite. Budite ubeđeni da će poruka stići na pravu adresu.
Ako vas, primera radi, dušmani progone i šefovi prate, pošaljite im nedvosmislene poruke lojalnosti - to je samo virtuelna nestvarnost i ništa vas ne košta, ionako među prijateljima imate najviše nepoznatih, a ko vas poznaje zna šta i kako u stvari mislite. Spasavajte šta se spasti da. Predstavite se kakvi niste, raspršite sve sumnje svojih neprijatelja i, možda će vas ostaviti na miru.



Fejsbuku se poveravajte isključivo porukama koje želite da budu javne - daleko će se čuti.
Sa druge strane, s obzirom na bezbrojna brljanja mreže, koja manipuliše vašim nalogom - koliko ste se samo puta zaprepastili šta sve lajkujete! - uvek se možete izgovoriti hakovanim profilom. Kad vas hakuju, dižu vam rejting, postajete kao važni. Jer, što bi vas inače hakovali da ne objavljujete nešto opasno. A opet kao to niste vi, jer, zar biste vi lajkovali nekog turbo narodnjaka, a svi su videli da jeste. Razumete? Prosto je.
Samo uzvratite fejsbuku.
Ima nas već nekoliko milijardi umreženih - protiv fejsbukovih programera, ograničenog broja.
Ž. Ž.

Нема коментара:

Постави коментар