10. 5. 2016.

GENERACIJE SU VEĆ ODGAJENE NA ČISTOJ ILUZIJI

Vekovima smo tragali za tajnom.
Tajna je izmicala. Oni koji su je posedovali, gospodarili su životima.


Uzalud su mudraci, filozofi, astrolozi, matematičari, istoričari, mistici i umetnici pokušavali da odškrinu vrata istine i zavire u temelje sveta. Na  razbijenim ćupovima peska počivali su hramovi, dela genijalnih arhitekata i graditelja.
Od fizike, praelemenata, apstrakcije brojeva, ideje i bitka, do subjekta - tajna se nije dala spoznati. Na putu skepse, još jednom se kopno ratsvorilo u bezdan, a čovek planete izgubio u beskrajnoj peščanoj pustinji, vladarki njegovog opstanka.
Sve dalje zidano je na zavesama iluzija.
Teorije su kroz istoriju čovečanstva visile kao zavese koje pokušavaju da ograde prostore beskraja.
Dok iluzije nisu postale hijene vera.
I tada se ukazao bogomdani brisani prostor za osvajače koji su pustošili. Pod znamenom mača, lomače i(li) tamnice. Um je bio savladan, jer je postao pomračen.
Lako ga je bilo dodatno ošamutiti.
I ništa ga radikalnije nije poljuljalo u delovanju od interneta, te dotada najveće i najkobnije laži, koja je stvorila virtuelni doživljaj stvarnosti, uverenje o "istini", vhunsku obmanu u bezbroj varijanti. Raslabljena i prijemčiva, dokazano željna obmane, ljudska psiha, poverovala je i predala se lekše nego što se i pretpostavljalo  sveopštoj laži. Ustoličila je opsenu na mesto (ne)postojeće, iskustvene stvarnosti.
Generacije su već odgajene na čistoj iluziji; njima se može servirati svaka predstava kao "istinita", ona ka kojoj su vodili svi putevi našeg postojanja. Nazad nema.
A napred?
Posle fatamorgana - pustinja.
U svojoj sobi naoružani hi-tech - om odživaljavamo sudjeni vek virtuelne popularnosti, poželjnosti, slave, koju nam mere Zakenberzi. A u stvari, naše se "tvorevine" downloaduju free - i niko od njih nema koristi. Milioni kradljivaca kite se tuđim perjem, računajući da zaslepljeni folowersi u moru "vesti" neće prepoznati copy paste..."Originalnost" je u veštini kradljivaca da sačine neprepoznatljiv sklop i kombinuju pokradeno. Jer, sve je već viđeno.
Virutelnost - slava merena lajkovima, smajlijima i ostalim emoticonima - prosto ošamućuje, ona hrani sujetu, na koju niko stvaran neće prsnuti u smeh.

Sledeći korak se već nazire.

On nadilazi i virtuelnu stvarnost miliona lažnih profila - hologramska slika zameniće čak i internetsku realnost.
Bićemo gde budemo emitovani i na način na koji ćemo biti prikazani - a da ćemo spavati, buljiti u svoje sprave na touch, skapavati, biti sahranjeni, i naše će "senke" biti svuda, kao što je prorečeno. I napisano. "Vrli novi svet".
                                                                                                        Ž. Ž.

Нема коментара:

Постави коментар