25. 3. 2017.

NATPIS SA DNA SREDOZEMNOG MORA

Kameni natpis  sa dna istočnog dela Sredozemnog mora (između Kipra i Egipta) govori više nego svi tomovi knjiga, diskovi ili najveće biblioteke sveta...


Kameni dokument, koji je, inače, dugačak 40 metara, ima 27 redova  Prvi red ima samo jednu reč. Drugi red dve reči i tako do poslednjeg kada se sve završava sa 27 reči u redu. 
Naizgled nepoznato pismo otkriva život zemljana i navodnih vanzemaljaca. 
Prema prvim saznanjima utvrdilo se da su tzv. vanzemaljci, u stvari, potomci najprvobitnijh stanovnika zeleno-plave planete. 
Po svemu tome sudeći, ispada da smo mi 28. po redu civilizacija koja je osnovala stanište na trećoj planeti od Sunca. Prvi red počinje neobičnim anagramom reči „alfa“.
 
Po onome što je dešifrovano, ne može da se utvrdi koliko je svaki period određene civilizacije trajao, niti sudbina svake od njih. Ipak, po svemu sudeći, kameni dokument je velika prekretnica ljudske istorije. 
Na redu je budućnost… 
 
P. S. „Grozničavost“ za informacijama, vestima, „istinama“, lažima i ko zna čime još, pretvorilo je ljudsko biće, koliko god on mislio suprotno, u potencijalno najpasivnijeg učesnika „života“. 
Otuđenost, nedostatak empatije, samodovoljnost, sebičnost i neodgovornost odlike su naše civilizacije. 
Naime, tekst i njegova sadržina je potpuno izmišljen. Nema ni delić istine. Ima svoj početak, razradu i veliko finale… 

Kao i svaka priča slične sadržine. Koja, doduše, pretenduje da bude istinita. Tu je i razlika.

U srećnija vremena bi, eventualno, pripadao žanru kratke priče iz naučne fantastike. Sada, na žalost, ima svrhu da ukaže na mnogo toga što nas okružuje. Posebno na  „istinu“ koja predstavlja nešto sasvim drugo. 
Šuma informacija, vesti, proverenih i otkrivenih „dokaza“… 

Šta li se tek dešava kod onih koji imaju gotovo neograničene resurse na raspolaganju? Verovatno mnogo više "odgovornosti", praiskonskih kamenčina i, naravno, tektonskih promena istorije... 
"Zarad budućnosti", svakako... 
Previše za homo sapiensa…
      Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар