3. 3. 2016.

ANG LI - KINESKI KUROSAVA

Vitalni, suptilni, kontroverzni Ang Li, hrabar umetnik s velikim U, artista neukrotive mašte i žongler pokretnih slika, definitivno je pokorio Holivud na prelasku u 21.milenijum "kineskom" tradicionalnom temom "Tigar i zmaj".
Klasić neobične filmske generacije - takođe maga Harlema, Bonksa i crnačkih četvrti - Spajkija Lija, čovek iz istočnjačke civilizacije, Kinez rođen u Tajvanu, najuspešnije je u svom duhu i delu spojio dve najudaljenije tačke- južnu obalu Žutog mora i zapadnu Pacifika.

Uspešno savlađujući neobične filmske teme, Ang Li je od početničkih radova i asistencija skretao pažnju na svoj raskošni talenat i duh koji je s neobičnom lakoćom ponirao u svetove. U zasićenom zapadnom svetu komercijalnih kultova, kao nova i sveža umetnička pojava dobio je svoju dugo čekanu šansu, koju su producenti oberučke dočekali. Lijevi scenariji za "Brideće dlanove" (1992) i "Svadbeni banket" (1993) opravdali su poverenje. Drugi će, kao preteča kultnog "Planina Broukbek"(2006) osvojiti čak i Berlin.
Zračeći suštastvenim sjajem, Ang Li je u Holivud postepeno uvodio platno u tradiciji slavnih istočnjaka koji su postali klasici - kineski Kurosava, Ang li obojio je svojom paletom evropsko štivo: snimiće po "Oskarom" nagrađenom adaptiranom scenariju klasika Eme Topson "Razum i ocećajnost".
Režijski "Oskar" će mu, po mišljenju vodećih filmskih kritičara, izmaći zbog preuranjene obrade gej teme u "Planini Broukbek" - ali će hrabar, smeo siže, koji je razbijao društvene tabue i ogoljivao ih u sredini zaglavljenoj u patrijarhalnu hipokriziju, postati kultni naslov među filmofilima. Prećutkivan i osporavan u kritici, Ang Li će, ipak, osvojiti svog prvog "Oskara" za režiju.
Poniranja u neslućene dubine ljudskih sudbina Li će brutalno nastaviti u narednom filmskom projektu "Žudnja, oprez".
Za "Tigra i zmaja" 2000-e, a "Planinu Broukbek" 2005-e godine osvojiće nagrade nezavisnog duha za najboljeg režisera - uz nominacije za "Svadbeni banket" i "Hranu, piće, muškarca, ženu".
Ang Li će umetnički vrhunac dostići "Oskarom" za najbolji film 2012.godine "Pijev život": magičnom pričom Indijca koji brodolom na Pacifiku preživljava u čamcu s bengalskim tigrom.
Kao retko kad u sedmoj umetnosti kadrovi beskrajnog okeana i orahove ljuske u kojoj se bore sa sudbinom jedan čovek i zver, dočaraće beskrajnu lepezu ljudske sudbine. Poput biblijskog Noja, Pi će se, posle beskrajne borbe s nedaćama, predati rukama Svevišnjeg, i doživeti spasenje.
Svedočeći o univerzalnosti, Li će neverovatnom filmskom magijom, kadrovima koji lepotom i veličanstenošću ostavljaju bez daha, ispovest dalekog Indijca, izgubljenog u beskraju Pacifika, učiniti pričom svakog gledaoca.
Odonda, potrošen, genijalni Ang Li puni baterije. Ne oglašava se, ali nije isključeno da  neće uskoro izroniti kao veličanstveni beli kit ili jato razigranih delfina iz beskrajnog okeana Umetnosti. Umetnosti Filmske Magije čiji je nesumnjivi i višestruko dokazani genije.
                                                                                                        Ž. Ž.

Нема коментара:

Постави коментар