8. 3. 2016.

ĆERKE, SESTRE I MAJKE

Maloletnu Ajšu O. su 1998.godine njeni saplemenici kamenovali u Sudanu nakon što se saznalo da su je silovali petorica mladića iz sela u kom se rodila i živela svojih 14. godina...
Obljubljenu Nadiru M., koja se sklonila u Kabul sa tek rođenom bebom i svoje dvoje male dece su usmrtili rođaci, prethodno se iživljavajući nad njom, tako da joj je metak skratio muke

Ismaila Sabi iz Gabona je, poput stotina i hiljada devojčica obrezana kao mala.
U celome svetu bezbroj je devojčica, devojaka i žena zverski zlostavljanih do smrti.
Međutim, poslednji slučaj zlosrećnog robijanja u tamnici Nusrete Bahtijar iz Nepala, zbog kastinski neprimerenog odnosa sa momkom iz moćne i ugledne porodice, koja je linčovana pri premeštanju u drugu tamnicu, bio je povod da se sazove Svetski forum za rodnu ravnopravnost i donesu odgovarajući zaključci.


Fahreta Sulejmani, članica Predsedništva Foruma predložila je da se nasilje i zločini počinjeni na polnoj osnovi radikalno sankcionišu širom globa. Ona je na generalnoj sesiji održanoj u Delhiju punih sedam sati listala spisak zverskih tlačeni žena - samo zato što su nežniji pol i fizički slabije od svojih zlostavljača iz svih krajeva sveta. Savet UN za rodnu ravnopravnost finansiraće novu svetsku kampanju „Zaštitimo slabije - one su ćerke, sestre i majke sveta“ i mrežu nacionalnih centara sa regionalnim podružnicama i opštinskim ekspoziturama. U kampanju će investirati blizu 14 mlrd. dolara, s obavezom Nacionalnih kancelarija, regiona i opština da procentualno daju svoj materijalni doprinos i prilagode kampanju sopstvenim osobenostima. Cilj je učiniti svaki zločin transparentnim, staviti počinioca na stub srama uz podršku medija, koji će dobiti obavezu da oforme redakcije za podršku rodnoj ravnopravnosti, takođe na svim nivoima.

Žalostan zaključak predsednice Svetskog foruma „da bi bila daleko srećnija da su milijarde namenjene poboljšanju materijalnog statusa ženske populacije, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, unapređenju roditeljstva nego na zaštitu zdravlja i golog života“ ostao je da lebdi kao taman oblak nad čovečanstvom 21.veka.
"Najtežu prepreku za delovanje predstavlja običajno pravo i nakaradna, ponižavajuća zakonodavna rešenja u nekim zemljama koje ženu unazađuju, tretirajući je kao vlaasništvo ili robu.Radićemo na tome da se rešenja i običaji koji ne ugrožavaju život i zdravlje koriguju uporedo sa zaštitom svakog slučaja. Očekujemo da ih svakako bude mnogo manje i da će na lokalnom nivou svetska kampanja dati najvidnije rezultate", istakla je članica Predsedništva Svetskog foruma za rodnu ravnopravnost iz Francuske, Izabel Montanjes.    Ž. Ž.

Нема коментара:

Постави коментар